Història

Capdepera és una vila emmurallada que fou manada construir pel rei Jaume II l’any 1300, per repoblar la zona més oriental de l’illa i augmentar la defensa de la zona i controlar les comunicacions marítimes del canal de Menorca. Els successius reis de Mallorca incentivaren econòmicament l’assentament de la població, però Capdepera mai va arribar a les 100 famílies necessàries per constituir-se com a poble independent.

Fins al Decret de Nova Planta borbònic (1715) el poble era qui s’encarregava de defensar el Castell i el territori. A partir de llavors aquesta tasca es va encomanar a un governador i una tropa de Dragons. Al segle XVIII va desaparèixer el perill d’incursions pirates i els habitants del castell començaren a construir cases més grans i confortables fora del recinte.
L’any 1854 els militars abandonaren el Castell, donat que aquest havia perdut tota importància estratègica. Aleshores l’Estat el va posar en subhasta pública.
L’any 1983 va passar a ser propietat municipal.

Destaquen

  • El recinte emmurallat
  • L’església dins del Castell
  • La vista panoràmica des de l’església
  • El Crist de talla gòtica de fusta de taronger.

La torre de defensa de Canyamel és la més important de Mallorca.
Capdepera compta amb 42 jaciments arqueològics dels períodes pretalaiòtic i talaiòtic (2000 aC). D’aquest, cal destacar a Canyamel el poblat del Claper del Gegant i les Navetes mortuòries. Un altre dels atractius del municipi a destacar són els jardins de la Torre Cega.

Festes, fires i mercats

A l’hivern se celebren les festes de la Mare de Déu de l’Esperança, patrona de Capdepera (18 de desembre); la festivitat dels Reis i Sant Antoni (17 de gener), festivitat relacionada amb el solstici d’hivern.

El Mercat Medieval es realitza al Castell i zones dels voltants el tercer cap de setmana del mes de maig. A l’estiu se celebren les festes del Carme (16 de juliol), patrona dels pescadors, de les quals alguns dels actes més destacats són la processó marinera i una cantada d’havaneres i, a l’agost, les festes de Sant Roc i Sant Bartomeu.
Ja dins la tardor té lloc la Fira de la Llampuga. Al desembre se celebren les Festes de l’Esperança, patrona de Capdepera.

Gastronomia

L’arròs de palmer, el tumbet i les albergínies farcides són alguns plats típics de la gastronomia mallorquina. Pel que fa a plats de carn, destaquen la porcella rostida, el frit de freixura i -com a tota Mallorca- els derivats del porc: la sobrassada i els botifarrons. Pel que fa a plats de peix, destaquen la rajada, el gató i la llampuga (al setembre), i també els calamars farcits i la llagosta. Dolços: ensaïmada llisa i els robiols de moniato. Licor: herbes dolces.

Natura

Capdepera forma part del Parc de Llevant; és un municipi amb gran diversitat de paisatge marítim i terrestre, que ofereixen al visitant la possibilitat de gaudir de la natura. El torrent de Canyamel és un lloc on nien diverses aus migratòries.

Entre d’altres, destaquen les platges verges de Cala Agulla i Cala Mesquida, amb un interessant sistema dunar. Per això és de destacar a Cala Mesquida una gran duna denominada el Munt Gros.Govern de les Illes Balears Ajuntament de Capdepera FirstSunMallorca